måndag 19 september 2011

MORGONSTUND

Vaknar upp. Det är knäpptyst, inte ens hans andetag hörs. Ett tag funderar jag på om han är död, men när jag ser bröstkorgen röra sig så försvinner tankarna lika snabbt som de kom. Jag stiger försiktigt upp ut sängen, tar på mig morgonrocken och smyger långsamt ut från sovrummet. Går förbi hallen där det står tiotals skor trots att vi bara är två som bor här, vidare till vardagsrummet där gårdagens matrester fortfarande står framme. Vi är inte bra på att diska undan på en gång. 

Köket är en helig zon, där får det inte vara stökigt. Allting är städat till perfektion och kylskåpet är otroligt välorganiserat, man kan nästan tro att matvarorna står i bokstavsordning. Utomhus ser jag hur morgonsolen börjar reflekteras i sjön. En eller två bilar åker förbi lägenheten i vanlig ordning. 

Jag slår på tevatten och går tillbaka till vardagsrummet för att vattna blommorna. Man kan nästan se hur de reser sig och blir lite ståtligare när vattnet nuddar vid jorden. På vägen tillbaka till köket så tar jag in disken till köket. 

Teet är klart, jag mäter kopparna mot varandra trots att de är identiska för att försöka hitta någon med lite större volym än de andra. Skrattar åt mitt misslyckade försök, tar en påse med citronte och häller upp vattnet i koppen. Två minuter ska påsen ligga i, mer än så och smaken av tein blir för påtaglig. 

Jag låter påsen droppa ur och kastar den sedan i sopkorgen. Sitter och smuttar på den varma drycken, har inte tålamodet att vänta tills den svalnar av lite. Tittar ut genom fönstret och betraktar människorna som går förbi. Det är nästan alltid samma personer, men i olika kläder och med olika steg. Ibland är någon bestämd medan någon annan är stressad. En person håller jag särskild koll på, hon går förbi lägenheten vid samma klockslag varje dag och har en väldigt förvirrad uppsyn - som att hon söker efter någonting som inte finns.

Tekoppen börjar bli tom, jag släpper min fokus från fönstret en sekund och ser att han har vaknat och kommit till köket. Kokar en ny kopp te och pussar honom god morgon. Den kommande stunden är våran att njuta av tillsammans innan han beger sig till jobbet och jag återgår till mina vardagsrutiner.

4 kommentarer: